Gračanička firma osavremenila proizvodnju

Bez autora
Jul 24 2012

Gračanička firma "Index", osim prometa rezervnih dijelova za teretna vozila, posebnu pažnju usmjerila je na preradu metala i proizvodnju dijelova za inozemno tržište, najviše u Njemačku. Kako bi se postigao kvalitet i ispoštovali rokovi, kompanija je prošle i ove godine uvezla 12 mašina, CNC strugova i obradnih centara njemačkog proizvođača DMG koje su kompjuterizirane i posljednja su riječ tehnike iz ove oblasti. Jedna ovakva mašina košta milion maraka, a nabavkom 12 mašina te, uz još dvije koje stižu u novembru ove godine, potpuno ćemo zaokružiti tehnološki proces. Mašine se svakodnevno unose u novu proizvodnu halu površine hiljadu kvadratnih metara i, kada sve bude okončano, ovo će biti jedna od najmodernijih fabrika za proizvodnju raznih vrsta dijelova od metala.

Gračanička firma osavremenila proizvodnjuGračanička firma "Index", osim prometa rezervnih dijelova za teretna vozila, posebnu pažnju usmjerila je na preradu metala i proizvodnju dijelova za inozemno tržište, najviše u Njemačku.

Milionski iznosi

Kako bi se postigao kvalitet i ispoštovali rokovi, kompanija je prošle i ove godine uvezla 12 mašina, CNC strugova i obradnih centara njemačkog proizvođača DMG koje su kompjuterizirane i posljednja su riječ tehnike iz ove oblasti.

Jedna ovakva mašina košta milion maraka, a nabavkom 12 mašina te, uz još dvije koje stižu u novembru ove godine, potpuno ćemo zaokružiti tehnološki proces. Mašine se svakodnevno unose u novu proizvodnu halu površine hiljadu kvadratnih metara i, kada sve bude okončano, ovo će biti jedna od najmodernijih fabrika za proizvodnju raznih vrsta dijelova od metala.

Bez kredita

- Najvažnije je da sve što smo nabavili, nabavili smo iz vlastitih obrtnih sredstava, bez dinara kredita. Važno je i to da smo došli u fazu da sada nas zovu i traže njemački partneri, pa smo bili primorani uvesti treću smjenu i rad vikendom. Kvalitet i poštivanje rokova, rad na najsavremenijim strojevima i educiranje kadrova je ono na čemu smo istrajavali i uspjeli - kaže vlasnik kompanije Fahir Humić.

Napominje da država, umjesto da bude servis poduzetnicima, ona svojim nametima koči poduzetne ljude pa se snalaze sami.

Inače, kompanija ima 100 uposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik